Blog

Tippek, ötletek, hasznosságok

Tapasztalatom szerint sok nyelvtanulóban él ez a hármasság, alap-közép-felső, és mivel "arányosan háromfelé van osztva" a nyelvtudás, hajlamosak vagyunk nagyon félreértelmezni, mit is takarnak pontosan ezek a nyelvi szintek.

Jó néhány éve már, még jóval a Covid előtt kezdődött a folyamat, miszerint egyre nagyobb igény van az egyéni nyelvtanulásra.

Örülök, hogy belevágsz! Hidd el, rengeted előnye van a biztos nyelvtudásnak: kinyílik a világ (igen, a Netflix is, hacsak nem Peaky Blinderst akarsz nézni felirat nélkül :)), magabiztosabb leszel, új emberekkel találkozhatsz, még több pénzt is kereshetsz. Csak csináld ügyesen!

Nagyon helyes és üdvözlendő, hogy valami olyasmit határozol el, ami tanuláshoz kapcsolódik; manapság a folyamatos tanulás, önmagunk fejlesztése, új ismeretek elsajátítása nélkülözhetetlen, a nyelvtudás pedig akár pénzzel kifejezhető előnyökhöz is juttathat; szóval, hajrá!

Mint azt az előző bejegyzésben is írtam, elengedhetetlennek tartom, hogy tanórán kívül is legalább heti 3-4 órát foglalkozzunk az adott nyelvvel (vagy még többet, de legtöbbünk sajnos nem főállású nyelvtanuló :)

A tanárral eltöltött idő sajnos nem elég egy nyelv elsajátításához... vagyis lehet, de akkor hosszú-hosszú-hosszú évekig fog tartani, ezt pedig nem szeretnénk. Legalább ugyanilyen fontos, hogy te nyelvtanulóként mennyi időt töltesz az angollal - tanórán kívül

... és tanulsz is? Haladsz, érzed a fejlődést? Azért kérdezem, mert azt látom, nagyon sokan elégedetten hátradőlnek és megnyugszanak, ha elkezdenek magántanárhoz járni, vagy valamilyen tanfolyamra. A házi feladatot elkészítik - kis szerencsével - , órára is jönnek, de ennyi.

Annyira nem tudunk vele mit kezdeni a magyar agyunkkal és a három igeidőnkkel, hogy mindenki mumusnak gondolja, pedig szerintem a countable / uncountable (many, much, less, és társai) sokkal nagyobb gáz :) Ez persze senkit nem vigasztal, az viszont tény, hogy a present perfect nem aaannnnyira bonyolult, mint azt mi gondoljuk. Néhány fogodzó, hogy...

Mivel a saját anyanyelvünk logikai felépítését nagyon nehezen tudjuk átlépni és esetleg felülírni - ilyenkor mondják azt, hogy ha angolul beszélsz, akkor angolul kell gondolkodnod is - , elkerülhetetlen, hogy olyan kifejezések, vagy szerkezetek hagyják el a szánkat, amelyek klassz angol szavakból állnak, viszont totál helytelenek. Nincs ezzel semmi...